Zo rond de feestdagen zijn we( oke, ik) druk bezig om van allerlei lekkers op de tafel te zetten. Er moet van alles gebakken en gebraden worden. Wat ik vervelend vind  is dat ik niet zo goed weet waar ik alle baksels laten moet. Jep, ik kook en bak graag maar dit

wil niet zeggen dat ik het ook allemaal op eet. ( iets met er niet uit willen zien als een ‘michelin-poppetje’) Over het algemeen bak ik op de ‘formule 1-zondagen’ want als manlief dan op standje kokervisie voor de tv zit kan ik ongestoord in de keuken rommelen. En win-win want de volgende dag neemt hij de baksels mee naar zijn werk. René blij, collega’s blij en ik blij. Ik vind het altijd weer een kunst om een recept te vinden of te maken waar ik niet dagen erna nog van hoef te eten. Maar aangezien december ook wel deelcember word genoemd ( voor de 24 kitchen-kijkers onder ons) deel ik bij deze het recept voor een goedgevulde kerststol. Niet alleen leuk om zelf te maken, maar ook prima te verdelen in stukken zodat je buurman, oma of collega er ook van kan meegenieten. Blijven we gelijk lekker in de kerstgedachte toch?  Enne, als je klaar bent met bakken ben je ook gelijk in bad geweest en heb je flink meegeblérd met kersthits! Hoe..?  Dat lees je hieronder!

Kerststol.

Ingredienten:

– 100 gram boter (kamertemperatuur)

– 350 gram wit broodmix

– 4 tl koekkruiden

– 100 ml melk

– 2 tl zout

– 3 el basterdsuiker ( ik vind zelf de lichtbruine variant lekker, maar wit kan natuurlijk ook gewoon)

– 1 schoongeboende citroen

– 4 el bloem ( om je ‘stol’ mee te bestuiven)

– 100 ml kraanwater

– 100 gram rozijnen

– 75 gram krenten

– 90 gram gewelde abrikozen

– 100 gram hazelnoten

– 100 gram gehakte pistachenoten

– 50 gram grof gehakte amandelen

– 3 flinke el amandelschaafsel

– 1 ei

– poedersuiker

– 300 gram amandelspijs

( Uiteraard kun je allerlei noten/vruchten erin doen. Denk aan stukjes appel, walnoten, pecannoten, gehakte paranoten etc)

Verwarm 60 gram boter samen met het water en de melk op laag vuur. Net voor de boter is gesmolten zet je het vuur uit. Rasp de citroen . Meng samen met de citroenrasp de broodmix, het zout, de koekkruiden en de suiker in een kom. Maak een kuiltje en schenk hierbij het boter-melk-water mengsel. Meng voorzichtig met je vingers alle droge ingredienten door de natte ingredienten. Kneed hierna het deeg goed door elkaar met je handen op een met bloem bestoven werkblad. ( doe dit ongeveer 6 minuten stevig, heb je gelijk een work-outje gehad ) Leg het deeg weer terug in de kom en dek het goed af met een natte theedoek. Zet het weg voor ongeveer 1 uur. Je zult zien dat het deeg verdubbeld. ( ik zet het vaak in de buurt van de verwarming, let op: niet òp de verwarming he…  ) Nu kun je ongeveer een half uur relaxen..Dus hop, foute kersthits aan, bakkie chocomelk en lees een tijdschrift! Na een half uur hak je de noten en abrikozen grof, wel je de rozijnen en krenten ongeveer 15 minuutjes en splits je het eitje. Kneed de dooier door het amandelspijs en maak er een rol van. ( het eiwit word niet gebruikt maar dit hoef je niet weg te gooien. Je kunt het heel goed invriezen en later gebruiken bij een recept waar je alleen eiwit voor nodig hebt of maak er een omeletje van met groenten) Laat je rozijnen en krenten uitlekken. Rol je deeg uit op je werkblad ( met bloem!)  Duw alle noten, rozijnen, krenten en abrikozen in je deeg tot het overal goed gevuld is. Rol je deeg weer uit tot een grote ovalen lap. Leg de rol amandelspijs in het midden en vouw de lap dubbel zodat de amandelspijs helemaal bedekt is. Leg de stol op een bakblaat met bakpapier. Leg hierover een theedoek die met bloem is bestoven. ( ja, je leest het goed je gooit wat bloem op je theedoek en deze leg je over de stol) Laat dit nog een uurtje rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. En tadaa, je hebt weer een uurtje voor jezelf. Dus doe een masker in je haar, ga in bad en lak je teennagels. Bak na een uurtje de stol 10 minuutjes. Ondertussen smelt je de overige boter in een pannetje, bestrijk je de stol met de gesmolten boter en strooi je hieroverheen het amandelschaafsel. Dan bak je de stol nog 35 minuten op 180 graden. Om te controleren of je stol gaar is tik je met een lepel tegen de stol. Klinkt het hol? Dan is je kerststol goed, zo niet dan zet je hem nog een paar minuutjes in de oven. Laat de stol afkoelen en voor het serveren strooi je er nog wat poedersuiker overheen. Eet smakelijk! 20150328_214348