René en ik kijken niet zoveel tv. Wat zeg ik..we kijken praktisch nooit tv. Netflix daarentegen is dè uitvinding voor ons. Want als we een filmpje kijken of een serie kun je deze gewoon even stopzetten en een week later verder kijken bij wijze van. Maar goed, dan nog kijken wij samen niet vaak een filmpje. Sowieso omdat ons kleine spookje voor 8 uur niet op bed ligt en vaak nog wel even nodig heeft om in slaap te komen. Tel daar de stapel was en ontplofte keuken bij en je bent zo 1.5 uur verder. Maar… we hadden vakantie dus wat meer tijd. Deze vakantie hebben we 2 films gezien die me beide keren zo aangrepen. 2 hele verschillende maar hele heftige verhalen. Mocht je dus nog een keer een goede film willen kijken die op waarheid is gebaseerd of waarheid zou kunnen zijn (is!) bij deze mijn aanraders. 

Allereerst keken we ‘Beasts of no nation’. Deze film uit 2015 gaat over een jongetje, Agu, die verplicht word om als kindsoldaat te strijden nadat zijn vader en broer zijn vermoord. Hoe bizar dat dit mannetje van een jaar of 10 word gedwongen om te moorden zodat hij zelf kan blijven leven. Ik vond de film heftig en heel meeslepend. Er zitten scenes in waar ik half schuin naar keek omdat ze vreselijk zijn. Waarom ik deze film wel aanraad? Omdat het realiteit is. Dit gebeurd nog steeds en het is te bizar voor woorden dat zulke kleine kinderen dit moeten doen. Vandaar dus de aanrader.. maar niet met een zwakke maag!

Als 2e keken we naar ‘The Whistleblower’. Deze film komt uit 2010. Een agente uit Amerika krijgt de taak om de politiemacht in Bosnië weer een beetje recht te trekken nadat dit land jarenlang in oorlog heeft geleefd. Daar komt ze erachter dat er een groot web van mensenhandelaren is die jongen meiden verkopen als seksslaaf. Als ze zich in deze zaak gaat mengen komt ze erachter dat de VN een flinke vinger in de pap heeft. In de film maak je kennis met een jong meisje dat verkocht is als seksslaaf. Je ziet de verschrikkelijke dingen die er met haar en tientallen andere meisjes worden gedaan. Ze worden uitgebuit, verkracht en mishandeld. Het schokkende is dat de mensen die deze meiden zouden moeten beschermen juist degene zijn die deze wandaden uitvoeren. Ook dit is een heftige film met heel vele nare beelden maar ook dit is realiteit.

Ik vraag me wel eens af waarom dit soort films gemaakt worden en de beelden hiervan zo vreselijk zijn. Moet dit? Maar ik denk dat het antwoord ja is. Want hoe vaak staan we er bij stil wat er een paar 1000, 100, 10? kilometer verder gebeurd? Zolang wij veilig zijn en een goed leven hebben word het al snel in de doofpot gestopt. Deze films lieten mij weer even inzien dat veiligheid en een goed, warm nest heel belangrijk zijn.

Dus heb je zin in een goede film.. ik raad ze je aan! Welke films kijk jij graag? En wat raad je aan?

Liefs, Anne