Nummer 26

A mother is she who can take the place of all others, but whose place no one else can take.

Volgens het boekje..

Multitasking_Rader Coaching_Dordrecht_Breda.jpg

Let it be! Voor mij is dit inmiddels een lijf-quote geworden maar dit was een jaar geleden wel anders. Want wat vond ik het heftig. Een kindje op de wereld zetten en dan meteen moeten weten hoe alles werkt en hier een balans in vinden. Ik vond  ( en vind nog steeds ) dat er behoorlijk wat op je afkomt waar je als nieuwbakken moeder iets mee moet. Om de zoveel tijd een voeding, schone luier, slaapjes, de 1e echte hapjes, te onthouden wat ze wel en niet mogen eten en vergeet vooral niet dat je eigen huis ook zo nu en dan een sopje wilt, je stapel was alleen maar groter word, je ramen moet zemen… hoe dan??

De 1e week samen met de kraamhulp vond ik heerlijk. In ons eigen tempo maakten we de dingen eigen en het was heerlijk dat ik terug kon vallen op onze kraamverzorgster. De bedden werden verschoond, de wasmand was iedere dag leeg en mijn huis werd opgeruimd en schoon gehouden. Maar goed, dat was niet for ever. Ik gaf borstvoeding dus op verzoek voeden was het codewoord. Dat leek me vrij simpel totdat Nore niet goed dronk. Ineens moesten we gaan vingervoeden en vlogen de CC’s, spuitjes en schepjes me om de oren. Jeetje zeg, hoe gingen ik en mijn zwangerschapsdementie hier mee dealen? Dus werd er in mijn kraamboek een rekensommetje gemaakt waarin ik precies kon aflezen wat Nore nodig had. Tot dusver ging het prima. Overigens bleef ik proberen Nore gewoon bij mij te laten drinken en dit moest ik noteren. Ja, ook midden in de nacht..een keer of 3, 4. An sich geen probleem ware het niet dat de 1e nachten met baby behoorlijk warrig zijn. Ik droomde vreselijk en schrok vaak wakker van het idee dat Nore nog bij ons in bed lag ( die lag dan al zo’n 1.5 uur in haar eigen bedje maar dat stukje had ik compleet gemist) Dus staat mijn kraamboek vol geheimschrift, ik citeer: Rx10, Lx4, Lx 5, Rx6..Juist. Buiten het feit om dat mijn hele dag om de voedingen heen werden gepland, waren er meer dingen waar ik rekening mee moest houden. Mijn dag bestond uit voeden, Nore (proberen te ) laten slapen, boterham eten, Nore troosten, Nore weer laten slapen, verder met mijn boterham, Nore voeden, knuffelen met Nore, badkamer poetsen, Nore troosten ( stomme kramp!), koude koffie opdrinken,kolven,  shit de vaatwasser moet nog uitgeruimd worden, boodschappen, Nore voeden..

Oké dit klinkt allemaal wat dramatischer dan het was maar toch, ik vond het al met al best pittig. En als ik het even niet meer wist pakte ik het blauwe CB boekje erbij met de schema’s. Ik probeerde voor Nore een ritme te krijgen maar ik begreep niet waarom ze dit niet oppakte. Waarom sliep ze de ene keer 10 minuten terwijl ze de andere keer zo anderhalf uur sliep? En waarom ging die fles dan weer wel leeg en dan weer niet? Hoe bestaat het dat ik met 24 uur in een dag niet eens de tijd heb om een stofzuiger door het huis te halen? Ik wilde het goed doen, volgens het boekje maar Nore leek dit niet op te pikken. Ik merkte dat ik er zelf ook niet bepaald rustiger van werd en baalde ervan dat het me niet leek te lukken. Als ik na een dag werken thuis kwam wilde ik lekker met mijn meisje knuffelen maar er stond ook nog een berg was op me te wachten. Ik vond het lastig om te schipperen tussen mama zijn, vrouw van, collega, vriendin van, dochter van etc. Hoe kan het dat bij anderen hun huis spik en span was?

Toen ineens begon het me te dagen. Waarom volgens dit  -blauwe CB – boekje en niet volgens mijn eigen boekje? Waarom zou Nore om 10:00  moeten slapen terwijl ze nog niet moe is? Als ze om 12:00 wil slapen is dat ook prima. En met de fles moest ik in het begin om de 3 uur voeden maar als ze geen honger heeft drinkt ze toch niet en werd het alleen maar een strijd. En wie ( behalve ik) had er nu echt last van dat die vaatwasser nog vol zit en de wasmand vol schone was al 2 dagen op zich wacht om opgeruimd te worden.  Let it be..

Inmiddels hebben we een heerlijk ritme en kan ik volmondig zeggen dat dit heel fijn is! Haar slaapmomenten thuis zijn min of meer vast maar op het KDV slaapt ze naar behoefte en dit gaat super. Ze drinkt 3x per dag een flesje melk en we proberen haar tussendoor te stimuleren om ook water/thee/sapjes te drinken. Dit blijft een beetje tobben maar hé, drinkt ze niet dan drinkt ze niet. Ik geef haar veel fruit en daar zit ook vocht in. Ik heb me moeten overgeven aan de puinzooi die madam in 5 minuten kan creeëren en moet soms op mijn tanden bijten als ik net gestofzuigd en gedweild heb en ze gooit haar brood of drinken op de grond. Ja, ik vind het niet zo tof als er door mijn hele huis heen speelgoed ligt, de net gestreken kleding uit de wasmand door de kamer vliegt en ze haar pindakaasvingers aan mijn schone broek afveegt maar 1 ding is heerlijk: Wij zijn zielsgelukkig!

Ik ga niet meer stressen dat mijn was een dag niet gedaan is, mijn keuken misschien iets minder glad en er al 3 dagen een zak beschimmeld brood in de la ligt. Ik gebruik de tijd dat Nore wakker is en ik niet hoef te werken liever met spelen, eendjes voeren ( al dan niet met beschimmeld brood ) en maximaal knuffelen met mijn meisje. We fietsen het hele dorp rond, gaan zwemmen, bouwen huizenhoge torens van blokken en dansen op muziek. Als Nore op bed ligt probeer ik alles een beetje aan kant te werken maar probeer ik ook tijd voor mezelf vrij te maken. Even relaxen met een bakkie koffie op de bank! Ik ben allang blij dat ik stukken minder uit het boekje doe en veel meer met mijn eigen gevoel. En ik gok zo maar eens dat Nore veel meer baat heeft bij een blije mama met een broek met pindakaasvlekken als een brandschoon interieur waarin geen ruimte is voor haar om te spelen en te ontdekken.

Liefs, Anne

 

Hoe doen jullie dit? Kan jou huiskamer zo in een VT-wonen of vind je het no problem als je over de legoblokjes moet lopen?

« »

© 2020 Nummer 26. Thema door Anders Norén.