Nummer 26

A mother is she who can take the place of all others, but whose place no one else can take.

Vakantietip Lapland #2

Waar je pas deel 1 kon lezen van mijn Lapland verhaal volgt hier deel 2. Reis je weer mee in de wondere witte wereld van elanden, ijsvissen en mijn favoriet, sneeuwschoenlopen?

Nadat alle 20 lagen kleding weer aan mijn lijf zaten besloot ik nog even een sigaretje te doen voor de dag ècht begon. Wil je stoppen met roken?Reis af naar Lapland want je vingers sterven stuk voor stuk af als je je handschoenen uittrekt. Maar goed,alles voor de ( toen nog ) verslaving dus dat tintelende gevoel nam ik voor lief. Na een goed ontbijt stond het busje weer klaar om ons naar de gids te brengen. Hij verbleef bij de lodge waar ook de husky’s waren. Samen met de gids gingen we een stuk lopen door de natuur, op sneeuwschoenen welteverstaan. Een stel moderne tennisrackets onder je schoenen en wandelen maar! Kan nooit moeilijk zijn toch?  Waar een ieder keurig netjes in linie liep oke behalve mijn broer maar sneeuwschoenen in maat 47 zijn niet te krijgen waardoor hij het met een maatje kleiner moest doen en dat loopt niet zo prettig natuurlijk  besloot ik dit tripje grotendeels onvrijwillig op mijn kont door te brengen. Wat een h e l  dat sneeuwschoenlopen! Na veel te lang op die ondingen te hebben doorgebracht was daar ein-de-lijk de lodge weer in zicht. We bakten weer een broodje op het vuur en namen ons hengeltje mee om te gaan ijsvissen op het meer.

Op een rendiervel om jezelf warm te houden zaten we gaatjes te boren in het meer.Het hengeltje was niet veel groter als een speelgoedhengeltje en toen het gaatje geboord was mocht het hengeltje erin. Door de hengel steeds op en neer te halen bevroor de lijn niet en met een soort grote soeplepel maakte je je eigen geboorde gat steeds ijsvrij. Jep, het bevroor waar je bij zat.. Dan volgt nu de ode aan mijn schoonzus omdat zij als ENIGSTE een vis heeft gevangen.  Bizar om te zien dat dit visje binnen 10 seconden doodvroor. Uiteindelijk besloten we weer terug te gaan naar.. Ho! Wacht! Ik vergeet een ode..Een ode aan mijn broer,wiens vis een hengel ving! Ja, je leest het goed. Terwijl wij allemaal na heel lang gewacht te hebben  zo blij waren dat mijn schoonzus een vis ving wilde mijn broer dit van dichtbij bekijken.Hij legde zijn hengel neer, speerde naar mijn schoonzus waarop de vis zijn kans greep. Waarschijnlijk zwemt er dus nog ergens een vis met hengel rond.In de avond zijn we op tijd gaan slapen… De volgende dag stonden er namelijk een hoop leuke dingen in het vooruitzicht…

De volgende dag begon weer met prachtig weer.Een opkomende zon en dat in combinatie met die serene,witte wereld zorgde ervoor dat ik me heel dankbaar voelde. Want wat leven we eigenlijk in een prachtige wereld, nee beter gezegd.. wat zijn er prachtige plekken op de wereld.  Na een stevig ontbijt stapten we het busje weer in op weg naar een elandenfarm. In het uur dat volgden merkte je nog eens goed hoe een dunbevolkt land het is.Misschien kwamen we in totaal 10 auto’s tegen. Het gros van de mensen rijd trouwens op een sneeuwscooter. Bij de elandenfarm aangekomen kwam er als eerste een jonge eland aan. Deze liep gewoon langs je heen.Wat een groot beest is dat zeg..moet je nagaan hoe groot papa eland is.Gelukkig kwam papa eland uit het bos wandelen en kon niet bij ons in de omheining komen. Wat een gave beesten zijn het. Een mega gewei en een hele lieve kop erop! Ze smaken trouwens ook prima,maar toen ik voor die lieve schattige kop stond, met die grote bruine bambi-ogen erin en me bedacht dat ik een paar dagen ervoor een stukje van zijn broer op heb voelde ik me toch ietwat rottig. Na de elandenfarm zijn we door gaan rijden naar het ijshotel. Ieder jaar word het ijshotel opnieuw gebouwd, logisch want het smelt langzaam. Wat een werk zit hierin.Architecten van over de hele wereld krijgen de kans om een kamer te ontwerpen. Echt alles is van ijs.  Zelfs in de bar zijn de glazen van ijs… doordrinken dus voor een refill! ( Wat opzich geen probleem was..) Ik kan natuurlijk honderd uit vertellen over de kamers maar beeld doet vast beter..bij deze:

 

 

Terug in het busje hebben mijn vader en broer nog even synchroon wat bomen door gezaagd. ’s Avonds hebben we heerlijk gegeten. Salade, aardappels en een hertenbiefstuk. Een andere groep die ook in de logde verbleef kwam net terug van de huskytocht. Hele heftige verhalen werden er verteld. Van op hol geslagen honden tot achter je slee aan moeten rennen.. Dat beloofd wat voor deel 3…

 

Liefs,  Anne

« »

© 2020 Nummer 26. Thema door Anders Norén.